GUIDE TIL KORREKT AFFALDSSORTERING PÅ ARBEJDSPLADSEN

Få en guide, der hjælper dig med viden og løsninger til miljømæssig forsvarlig affaldshåndtering i virksomheden. Du lærer, hvordan du nemt affaldssorterer. På den måde kan mere affald blive genanvendt til fremstilling af nye produkter. 
Hvis du er i tvivl om, hvilke spande affaldet skal i, får du en udførlig guide her. 

Skrevet af Sophie Askov, JustMore

Derfor skal der affaldssorteres mere til genanv endelse

Hvis vi affaldssorterer mere, bliver der mindre behov for forbrænding på forbrændingsanlæggene rundt omkring i landet. For, at det er muligt at genanvende en høj del af affaldet, er det vigtigt at have en høj kvalitet på de indsamlede fraktioner. Det betyder, at vi skal kildesortere korrekt.

Hvad er de ti affaldsfraktioner? 

Vi skal sortere i ti forskellige fraktioner til affald / affaldstyper. Her kan du læse om de ti fraktioner affald, så du ved, hvad du skal putte i de forskellige affaldsspande.
Denne guide er til for at hjælpe med til, at vi bliver mere bevidste om, hvad der skal i skraldespandene, så vi alle bliver bedre til at kildesortere korrekt. Du får tips og tricks, så det bliver lettere at sortere affald.

Derfor skal vi affaldssortere

Miljøstyrelsen er i sit materiale kommet med tre gode grunde til, at affaldssortering nytter. Det er sund fornuft at genanvende ressourcer.

1

Når vi genanvender mere, opnår vi en højere genanvendelsesprocent. Det har en positiv effekt på klimaet, da det betyder mindre forbrænding på forbrændingsanlæggene. Den øgede genanvendelse er med til at mindske forbruget af naturens ressourcer og dermed mindske CO₂ udledningen.

2

Når vi sorterer korrekt, sikrer vi genanvendelsen af materialer. På den måde sparer vi på nye ressourcer.

3

Ganske enkelt fordi det er et krav. Alle arbejdspladser har været forpligtet til at implementere affaldssortering, inden udgangen af december 2022.

Køb spande til kildesortering - få en lettere hverdag

Få korrekt kildesortering af affald på arbejdspladser

De samme sorteringskriterier som private husholdninger bruger til at sortere husholdningslignende affald, trådte i kraft den 31. december 2022, for virksomheder og erhverv.
Hvad er husholdningslignende affald? Det er de ti typer affald, der er listet op ovenfor i punkter og nedenfor med udførlig beskrivelse.

Sorteringskriterierne er opstillet for at sikre, at affaldet bliver behandlet miljømæssigt korrekt. Samt, at ressourcerne i størst muligt omfang bliver genbrugt og indgår i fremstillingen af nye produkter.

Krav til produktionsvirksomheder

Er I en produktionsvirksomhed, så har der været krav til sortering af den del af jeres affald siden 2010. Den nye ordning erstatter ikke sorteringskravene til produktionsaffaldet. Den sikrer blot ensrettet krav for husholdningslignende affald.

Hvordan kan affaldssortering blive en del af indretningen på arbejdspladsen? 

Ligesom privat, i indkørslen eller i lejligheden, kan det med at finde plads til de mange beholdere godt skabe hovedbrud. Men det behøver det ikke nødvendigvis. Det kræver noget af indretningen at skulle implementere sortering af ti forskellige typer affald. I skal finde ud af, hvor mange typer affald I genererer i de forskellige lokaler, samt sætte spande op til det. Har I lidt affald, så sæt små spande op og større til det I har meget af.
I kan sætte et skraldespandsmøbel op, der kan udbygges med magneter, hvor der er de spande I har brug for, f.eks. en øvre og nedre. Vælg spande, der er lette at tømme, i pænt design. I behøver ikke have de ti spande stående overalt i virksomheden.

Opfordr medarbejderne til det rigtige valg

Stil kildesorteringsstationer til de fraktioner I ikke benytter så tit et sted, der letter tømningen, når der er rengøring. Hvis I stiller spanden til restaffald længst væk, bliver den ikke længere den lette løsning. Det er nemmest at smide affald ud i restbeholderen, hvis tvivlen opstår. Gør det let at vælge rigtigt og svært at tage det 'lette', men forkerte valg.

Få her en tjekliste fra Miljøstyrelsen I kan bruge, når I skal implementere affaldssortering. I kan få medarbejderne til at føle større ejerskab, når enkelte tildeles opgaven som affaldsansvarlig, med ansvar for at tømme affaldsspande. Arbejdsbyrden bliver mindre, når I er flere, der deles om den.

Bestil kildesorteringsskraldespande nemt hos JustMore

Bica affaldssystem model 950

Find de rigtige poser til dine kildesorteringsspande

Poser/sække til jeres affald skal være i den korrekte størrelse, så det passer til typen af affald og spand.
Vi tilbyder bioposer, poser med omtanke for miljøet, ekstra stærke poser m.m. Find et stort udvalg af poser til dine spande. 



Find et væld af poser, der passer til dine spande

VIRKSOMHEDENS ANSVAR FOR ANSVARLIG AFSKAFFELSE AF AFFALD

Det er den produktionsdrivende, der skal sørge for håndtering af erhvervsaffald. Alle virksomheder, dvs. alle med et CVR-nummer, er forpligtet til at implementere, sortere og bortskaffe husholdningslignende affald i ti affaldsfraktioner. De bliver gennemgået nedenfor.
Som erhvervsdrivende har du ansvaret for at kontakte en affaldsaktør, som Energistyrelsen har godkendt. Klik på knappen herunder, for at se en liste over godkendte aktører.

Du må som virksomhed gerne bruge de kommunale affaldsordninger til genanvendeligt madaffald, restaffald, glas, pap, papir, plast og metal - på to betingelser:

⇰ Hvis din virksomhed har en aftale med bygningens ejer om at bruge den kommunale ordning til dagrenovation

Hvis din virksomhed ikke har mere af den pågældende affaldsfraktion, end der i mængde og art er svarende til en almindelig husholdning


Sådan affaldssorterer du korrekt
Ti fraktioner af affaldstyper

Nedenfor kan du læse om de forskellige affaldstyper, kaldet fraktioner. Du kan her læse, hvad du skal putte i de forskellige spande, og hvad der frarådes at putte i, for at få en korrekt affaldssortering.

Miljøstyrelsen tilbyder en del PDF'er du kan downloade og bruge på møder med den affaldsansvarlige, med ledelsen eller medarbejderne. De kan være med til at lette kommunikationen og organiseringen. Find PDF'er du kan hænge op som plakater i virksomheden, udkast til mails, slides til møder med mere. På den måde kan du få alle med ombord og samlet have fokus på, at der skal affaldssorteres korrekt.
Hænger du PDF'erne 'Sorteringskriterier' og 'Affaldets rejse' op nær hinanden, bliver det meget håndgribeligt, hvad der sker med vores affald, når det smides ud og skal genanvendes, samt at affaldssortering nytter!

Se vores lækre BICA kildesorteringsspande

Farligt affald

Der er meget farligt affald, der ikke sorteres rigtigt. Det gør skade på miljø, dyr og mennesker. Det er vigtigt at sortere farligt affald korrekt. Her skal du kigge efter faremærkerne på produktet. Farligt affald må ikke kommes i restaffald, eller hældes i kloakken, men skal sorteres / afleveres alt efter emballagen. Der er typisk faremærker på emballagen, der viser om indholdet udgør en miljøfare, fysisk fare eller sundhedsfare.

JA TAK
Kemikalier helst i original emballage. Gift-, maling- og olierester samt malerbøtter. Printerpatroner og alle former for spraydåser. Lyskilder, f.eks. elpærer, lysstofrør, LED-pærer og lavenergipærer. Gødning og afkalkningsmidler. Emballage fra neglelak og neglelakfjerner. Termometre. Gift til skadedyr. Plantegift fra husholdningsbrug. Tomme emballager med et af faremærkerne sundhedsfare / akut giftighed, herunder håndsprit. Opløsningsmidler og skrappe rengøringsmidler. Emballage, der har indeholdt farligt affald.

NEJ TAK
Du må ikke sortere ting i farligt affald, der kan være en sikkerhedsrisiko under indsamlingen og behandlingen. Skarpe genstande fx gamle knive og glasskår skal til metal og glas. Selvantændelige klude og væsker skal i en metaldåse med helt tætsluttende låg og på genbrugspladsen. Medicinrester og kanyler skal emballeres i en kanyleboks og på apoteket. Affyret fyrværkeri skal i restaffald. Ikke affyret fyrværkeri og trykflasker skal på genbrugspladsen. Ammunition, våben og sprængstoffer skal afleveres til politiet. Tomme beholdere fra milde rengøringsmidler, uden faremærket, skal i plast.

Glas

Glas er en af de fraktioner vi har indsamlet til genbrug længe. Det indsamlede glas har en høj kvalitet. Glasset afsættes til genanvendelse i Danmark og i udlandet. Du kan nøjes med at tømme og skrabe glasset rent for mad- og drikkevarer, og ikke vaske det rent. Det meste glas knuses og smeltes om til nye glasprodukter. Etiketter må gerne blive på glas, låg fjernes og sorteres til plast / metal.

JA TAK
Vin- og glasflasker uden pant i alle farver. Drikkeglas  og konservesglas. Vitaminglas og glas fra krydderier. Glasemballage. Glasskår fra alle de ovenstående typer.

NEJ TAK
Kemikalieaffald skal til farligt affald. Vinduesglas, porcelæn, ildfaste glasfade, keramik / stentøj og spejle skal til genbrugspladsen. Elpærer skal til genbrugspladsen eller farligt affald. Medicinglas skal på apoteket eller genbrugspladsen. 

Madaffald

Affald af mad, kaldet organisk affald, har en høj genanvendelighed. Den kan blive til kompost, biogas og flydende gødning til landmænd. Husk at binde knude på bioposen. Der arbejdes på nye genanvendelsesteknologier, der muliggør at omdanne indholdsstoffer i madaffald til f.eks. polymertyper i tøjproduktion og foder til insekter.

JA TAK
Madrester; råt, tilberedt samt fordærvet mad. Skræller, æggeskaller og skrog. Fiskeben og mindre knogler fra fjerkræ, gris og lam. Kaffefiltre og teposer af papir. Blomsterbuketter.

NEJ TAK
Haveaffald og jord fra potteplanter, samt jord generelt, skal på genbrugspladsen. Servietter er restaffald. Kattegrus, dyrestrøelse og dyreekskrementer er tilmed restaffald. Bage- og muffinpapir er restaffald. Det samme gælder for aske og cigaretskodder.

Mad- og drikkekartoner

Som en nyere ting, skal vi sortere mad- og drikkekartoner. Når kartonerne skal genanvendes trækkes kartonfibrene ud og bruges i andre typer karton / emballagepap. Emballagen består ofte af flere lag, f.eks. plast, karton og metal / aluminium, der fungerer som en barriere ind til indholdet. Derfor har denne fraktion sin egen sorteringsordning. Du skal ikke vaske eller skylle emballagen, kun tømme. Du kan med fordel folde kartonen, for at spare plads i din affaldsbeholder.

JA TAK
Kartoner fra mælk, juice, saft og kakao. Kartoner til mad f.eks. kikærter, bønner, yoghurt, flåede tomater med videre.

NEJ TAK
Pizzabakker er restaffald. To-go papkrus og andet plastbelagt pap er restaffald. Emballageposer sammensat af flere materialer så som chips- og kaffeposer skal i restaffald.

Metal

Der er en stor gevinst rent miljømæssigt ved at genanvende metal, da det er meget ressourcekrævende at udvinde det fra naturen og det efterlader store mængder affald. Der er et potentiale i at genanvende mere metal, da en del ender i restaffald, mest konservesdåser og foliebakker. Tøm og skrab emballagen, der har indeholdt mad, den behøver ikke blive vasket.

JA TAK
Metallåg, konservesdåser og kapsler. Gryder, pander og bestik. Skruer og søm. Stanniol  og foliebakker. Fyrfadslysholdere. Øl- og sodavandsdåser uden pant. Sammensatte materialer, hvor størstedelen er lavet af metal eksempelvis sakse. Armaturer og blandingsbatterier. Kaffekapsler uden kaffe.

NEJ TAK
Trykflasker/beholdere skal til forhandleren eller på genbrugspladsen. Kaffekapsler med kaffe skal i restaffald. Metal med batterier skal i elektronik eller batterier. Spraydåser skal på genbrugspladsen eller i farligt affald. Gasflasker skal til forhandleren eller på genbrugspladsen. Grillpatroner skal på genbrugspladsen. Kanyler skal emballeres i en kanyleboks og til apoteket.  Metal med elektronik, skal i elektronik. Metal med kemikalier skal på genbrugspladsen eller til farligt affald. Metalemballage, der har indeholdt kemikalier eller elektronik må ikke komme i metal.

Pap

Køber du tit på JustMore.dk, er du ligesom de fleste danskere vant til, at der er mere pap i containeren. Det skyldes bl.a. en øget internethandel. En del pap kommer også fra fødevareemballage. Danskere har et stigende take away og fast food indkøb, der genererer mere emballage.
Når pap genbruges, afsættes det til danske og udenlandske sorterings- og behandlingsanlæg, hvor det bliver genanvendt. Det genanvendes til en lavere kvalitet, da det ofte ikke er muligt at opnå de samme tekniske egenskaber med de genanvendte fibre.

Når du smider pap til genbrug, så fold, buk eller skær pappet, så det fylder mindst muligt. Pap skal altid være rent og fri for madrester. Desuden skal du huske at fjerne evt. plastfyld og flamingo. Clips, hæfteklammer, labels og tape må gerne sidde på.

JA TAK 
Rent og tørt pap, f.eks. karton, papkasser og bølgepap. Pap-  og kartonemballage fra fødevarer og produkter, f.eks. æggebakker, vaskepulver og skoæsker. Paprør fra tomme toilet- og køkkenruller. Prismærker og postkort.

NEJ TAK 

Mad- og drikkekartoner skal sorteres i mad- og drikkekartoner. Papkrus og andet plastbelagt pap skal i restaffald. Beskidt mademballage skal i restaffald. Vådt og snavset pap skal i restaffald. Bøger skal på genbrugspladsen. Gavepapir skal i restaffald. Pizzabakker skal i restaffald. Ekspanderet polystyren, f.eks. flamingo, skal på genbrugspladsen. Papir skal til papir.

Papir

Papir er en af de fraktioner af affald vi har indsamlet i længst tid, med en høj genanvendelsesprocent. Papiret bliver til nyt papir af høj kvalitet i både danske og udenlandske behandlingsanlæg.
Har du en papirpose til tørre fødevarer f.eks. brød, kiks m.m., skal du ryste krummer ud af posen. Papiret skal altid være rent og tørt. Clips og tape må gerne sidde på.



JA TAK
Papir, f.eks. printerpapir, magasiner, aviser, reklamer, tryksager, brochurer, ugeblade. Kuverter, både med og uden rude. Kvitteringer, papirsposer, samt tegnepapir.

NEJ TAK
Bøger skal til genbrugspladsen. Gavepapir og bagepapir skal i restaffald. Brune papirposer skal i pap. Vådstærkt papir, f.eks. mel- og havregrynsposer skal i restaffald. Vådt og beskidt papir skal sorteres i restaffald.




plast

En stor del af vores affald er plastik. Det er relativt nyt at indsamle blandet plast og genanvendelsespotentialet er stort. Du skal tømme og skrabe emballagen, ikke vaske den. Ved plastposer til tørre fødevarer, som f.eks. brød, skal du ryste posen, så der ikke er krummer m.m. i den, når den smides til plast.

JA TAK
Blød og hård plast. Plastdunke fra vaskemiddel og shampoo. Plastemballage fra fødevarer med og uden mærkater. Plastflasker uden pant. Folie og slikposer. Plastbakker, -bøtter og -låg. Plastikposer uden metalfilm. Plastlegetøj uden elektronik. Bobleplast. Omslag til CD'er og DVD'er. Plastservice (ikke flamingo).

NEJ TAK
Medicinemballage i plast skal til apoteket. Plast med elektronik skal i elektronik. Materialet melamin, som fra f.eks. Rosti Margretheskåle, skal i restaffald. Poser med metalfolie, f.eks. vinposer (bag-in-a-box), slik- og chipsposer skal i restaffald. Emballage fra plante- og insektgifte, algefjerner med mere, skal til farligt affald eller på genbrugspladsen. Installationer af pex-rør skal på genbrugspladsen. PVC, f.eks. regntøj, gummistøvler, bolde, presenninger, luftmadrasser, nedløbsrør, tagrender m.m., skal på genbrugspladse n.

Restaffald

Restaffald er affaldet fra dagligdagen, som ikke kan genanvendes i de øvrige fraktioner. Her sorteres affald, der ikke er med i anvisnings- og indsamlingsordninger, kort sagt affald, der ikke egner sig til genanvendelse eller genbrug. Det bliver kørt til forbrænding og omdannet til energi.

JA TAK 
Pizzabakker, servietter, køkkenrulle . Snasket/beskidt emballage af papir eller pap, cigaretskodder, bleer, chips- og kaffeposer. Gavepapir og -bånd. Mundbind, vatpinde og hygiejnebind med videre. Støvsugerposer og forsvarligt indpakket aske og opfej. Kattegrus, strøelse fra mindre husdyr og dyreekskrementer.

NEJ TAK 
Trykflasker skal på genbrugsstationen. Kemikalier skal til farligt affald. Elpærer skal til farligt affald. Store flamingokasser skal på genbrugspladsen.

Tekstilaffald

Dette er den nyeste fraktion, som trådte i kraft 1. juli 2023. Funktionelt og pænt brugt tøj og tekstil, kan med fordel afleveres til genbrugsforretninger og blive genanvendt den vej rundt.

JA TAK

Udtjent tøj og tekstiler, f.eks. tøj, sengelinned, gardiner, viskestykker, garnrester og håndklæder, der er slidt, hullet, beskidt, plettet og ødelagt. Tekstiler skal være tørre.

NEJ TAK

Genbrugsegnet tøj skal på genbrugspladsen / genbrugsbutikken. Tasker, sko og bælter skal på genbrugspladsen eller i restaffald. Dyner, puder og soveposer.

Regeringens grønne affaldsplan

Der er i regeringen, samt med et bredt flertal i Folketinget, indgået en aftale og vision om en klimaneutral affaldssektor i 2030. Det betyder langt mindre forbrænding og langt mere genanvendelse.

Vi danskere skal sortere og genanvende mere affald og forbrændingsanlæggene rundt omkring i landet skal importere og forbrænde markant mindre.

Aftalen betyder, at 80% af den danske plast skal være udsorteret fra forbrændingen i 2030.
Danskerne skal sortere affald i hjemmet, og på arbejdspladsen, på samme måde i alle kommuner er planen.

fn'S VERDENSMÅL I VIRKSOMHEDEN - ANSVARLIGT FORBRUG OG PRODUKTION

FN har lavet 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling. I 2017 lavede regeringen en handlingsplan for at følge op på den. Hvert mål har delmål og verdensmål nummer 12 går ud på at sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer. Delmål 12.5 siger, at inden år 2030 skal affaldsgenereringen reduceres væsentligt, gennem forebyggelse, reduktion, genvinding og genbrug.

Arbejdspladser har siden den 31.12 2022 skulle sortere husholdningslignende affald som led i, at Danmark lever op til delmål 12.5.

Køb produkter, der er skabt med omtanke

SÆT PIKTOGRAMMER PÅ DINE SPANDE OG LET SORTERINGEN

Private og offentlige virksomheder skal bruge de samme piktogrammer til indsamlingsbeholdere til husholdningslignende affald. På den måde bliver piktogrammerne ens, både når du er på job og derhjemme.
Sæt piktogrammer på dine spande og affaldsstationer, så alle medarbejdere let kan se, hvilken type affald, der skal smides i hvilken spand.
Køb selvklæbende piktogrammer og sæt dem let på de nye spande. 

Vi tilbyder magnetiske rammer, indsæt piktogrammet på spanden eller sæt rammen op på en væg bagved. Bestil Durable duraframe rammer og indsætte piktogrammet i disse.

Køb hurtigt piktogrammer til dine spande og let sorteringen

Find skraldespande og affaldsposer

Du finder her vores spande og poser, der passer til din virksomhed. 

Bestil let affaldsspande hos JustMore.dk til hele virksomheden

Tak til Miljøstyrelsen

Vi vil gerne akkreditere Miljøstyrelsen for materiale og billeder, samt takke for, at vi må bruge materialet. Nedenfor kommer du direkte til styrelsen, hvor du kan læse meget mere om affaldssortering.